Tam, gdzie łączą się sfery... - forum

Nie jesteś zalogowany.

#26 2005-09-18 12:00:54

Freeze
Moc
Od: by tu wziąć bimber?

Re: Gith

A może ulitowali się nad biednym graczem githyanki, by tak szybko królowa go nie zabierała z tego świata?
Jedno jest pewne i niepodważalne: Githyanki mają pecha...

Tomatador

#27 2005-09-19 23:46:20

Hilsim
Dzierżyciel Ostrza
Od: z twojej głowy
Serwis

Jeśli grasz githyanki i boisz się śmierci nic prostszego poproś swojego MG by wprowadził opcjonalnie zasady dla poziomów ras nieludzi czyli jak dobrze pamiętam max. poziom 10 albo 11( i tak wszystko zależy od MG itp.) czy coś takiego smile Nie na wysokim poziomie postaci polega gra RPG tylko na wielu innych aspektach na których opiera się idea RPG chyba ze zalży Ci na wysokim poziomie czy czymś. Zawsze zamiast poziomu możesz uzyskiwać profity i inne wszystko zalży od twojej pomysłowości nikt nie każe ci się sztywno trzymać czegoś co wymyślił ktoś w jakimś podręczniku tam są tylko wskazówki wink

#28 2005-09-20 01:04:31

Manedhel
Power... THE Power!
Od: Wieluń

Dlatego wszystkie potężniejsze Githyanki są wyrzutkami i/lub uciekinierami ze swojego totalitarnego społeczeństwa. Jeśli właśnie masz przekroczyć magiczny 15 poziom i słyszysz już kroki strażników Wielkiej Królowej Vlaakith XLVIII, zbliżające się ku Twoim drzwiom, warto zastanowić się nad swoim życiem; strażnikom pokazać środkowy palec, tudzież inny między planarny znak przyja?ni, zabić/ zlitować się nad nimi ( i tak pewnie mają 1 poziom - z czym do ludzi...), wysłać liścik pochwalny królowej i więcej nie pokazywać się na planie astralnym. Oczywiście, Vlaakith to sprytna bestia i wszystkich Githyanki od dzieciństwa tresuje na bezgraniczne posłuszeństwo, tak, że z uśmiechem i pieśnią pochwalną na ustach wbijają sobie miecz w trzewia, ku chwale Vlaakith !! ( takie Vlaakith-Jugend). Ale bohaterowie graczy nie są standardowymi postaciami danej rasy, prawda?
Oczywiście, taki uciekinier, będzie ścigany przez wierne psy królowej - z jakiegoś powodu, maksymalnie 15 poziomu, bo inni jakoś gdzieś zniknęli. Warto więc zawczasu pomyśleć o amulecie zapewniającym Pusty Umysł, butach nie pozostawiających śladów, ograniczyć do minimum życie towarzyskie ( to przez ten punkt wielu graczy skłania się jednak to bohaterskiego bycia pożartym przez Gith i tworzenia nowej postaci).
Choć pewnie i tak Cię znajdą ( jeśli masz wrednego MG - a takich jest większość - wiem z doświadczenia. ) Jeśli jednak przeżyjesz do koło 20 poziomu, ataki 15 poziomowców przestaną być tak gro?ne- a nuż, jeśli pod pakujesz dyplomację uda Ci się przekonać kilku, że po zabicie Ciebie sam awansuje na 16 poziom i de facto zginie wkrótce śmiercią prawie-że-chwalebną ?
W każdym razie perspektywy ciekawe ( żeby nie powiedzieć - szafirowe big_smile )

#29 2005-09-20 13:14:58

Hilsim
Dzierżyciel Ostrza
Serwis

Gith Piraci

Gdy githyanki wyzwolili się spod jarzma illithidów dzięki swojej wybawczyni, Gith ten odłam rasy nie schronił się na planie astralnym tylko w przestrzeni kosmicznej.
    Piraci gith to wysokie chude stworzenia wyglądające prawie jak szkieletowi humanoidzi o skórze brudnoszarej do ciemnożółtej. Długie ciemnobrązowe włosy spadają im na plecy i przyozdobiony klejnotami oręż i zbroje, jakie lubią nosić.
    Piracka filozofia przenosi się na wszystkie sfery życia. Najsilniejszy bierze wszystko, co chce. Każdy statek jest bardzo ważny w społeczności gdyż służy do ustalenia hierarchii w osadzie. Wyjaśnia to nieustane dążenie do coraz lepszych statków. Osadą rządzi najlepszy statek lub ich koalicja. Piraci gith są izolacjonistami: nie potrafią żyć z innymi rasami a nawet mogą próbować wymordować tych, którzy osiedlili się zbyt blisko. Pomimo, że ten odłam rasy gith jest piratami mają ustaloną militarystyczną strukturę. Każdy z dorosłych osobników tej rasy posiada następujące moce: astralny czar, przejście na inną płaszczyznę i ESP. Te wrodzone moce pozwalają im w prowadzeniu statków i działają tylko w dzikim kosmosie a nie w flogistonie. Najbardziej nie bezpieczną cechą tej rasy jest połączenie tych mocy z właściwościami większych i mniejszych napędów szybowania w dzikim kosmosie i niezwykłej strukturze organicznej elfach statków. Jeśli pirat gith stoi u steru takiego statku elfów może używać mocy przejście na inny plan i astralny czar by przenieść cały statek wraz, z tym, co ma na pokładzie, do płaszczyzny astralnej. Zapewnia to szybką ucieczkę i czas na przeczekanie w astralnym ukryciu zanim wrócą do 1 materialnej i znów uderzą. Pirat gith może w ten sposób używać jedynie elfiego statku lżejszego niż 50 ton. Ten specjalny manewr działa jedynie w dzikim kosmosie nie w flogistonie. Jest to z pewnością powód, dla którego piraci nigdy nie zapuszczają się w te obszary w pościgu za swoimi ofiarami.

#30 2005-12-23 18:44:12

Hilsim
Dzierżyciel Ostrza
Serwis

Gith to rasa groteskowych humanoidów wyglądających jak przedziwna mieszanka elfa i gada. Są bardzo chudzi i szczupli, z długimi rękami i nogami. Ich ręce zaopatrzone są w trzy palce i nie posiadają przeciwstawnego kciuka, ale nie sprawia im to przeszkód w posługiwaniu się bronią czy narzędziami. Palce u nóg i rąk zakończone są pazurami. Gdyby gith się wyprostował, miałby jakieś 2,10m wzrostu, lecz wyglądają jakby miały niespełna 1,5m, bo zawsze są przygarbione i mają pochylone ramiona.
Ta prymitywna rasa żyje w plemionach, osobnik z największymi mocami psionicznymi jest przywódcą i wszystkie inne stanowiska są do jego dyspozycji.
Nic nie wiadomo o wyznaniu tej rasy i choć zdarzają się wśród niej kapłani nigdy nie udało się zbadać w co wierzą.
Niewiele wiadomo o cyklu rozrodczym tej rasy oprócz tego, że rodzą się z jaj. Niektórzy podróżnicy, którym udało się dostać do komór lęgowych tych stworzeń i przeżyć, by o tym opowiedzieć mówią o setkach, a niekiedy o tysiącach jaj.
Górscy githowie zamieszkują w podziemnych siedzibach, uważając najbliższy kanion lub dolinę za swoje terytorium. Ci zaś mieszkający na płaskowyżach prowadzą koczowniczy tryb życia podróżując za zwierzyną. Nie wahają się łapać ludzi i innych ras rozumnych jako zwierzyny ceniąc to mięso wyżej od innego.

Jak myślicie czy ta rasa może być praprzodkami githyanki i githzerai, która dzięki eksperymentom Iithidów stała się tym czym jest teraz?
http://img447.imageshack.us/img447/8540/gith26kq.jpg

#31 2005-12-23 20:21:45

Freeze
Moc

Osobiście mam nadzieje ze nie... Ta istota nie ma w sobie godności jaka (przynajmniej dla mnie) mają githzerai, czy choćby domieszki czegoś z siły i okrucieństwa - czyli tego co posiada Githyanki

Tomatador

#32 2005-12-23 20:44:48

Hilsim
Dzierżyciel Ostrza
Serwis

Ale przecież istnieje ewolucja, człowiek też od małpy pochodzi. Wydaje mi się że rasy githzerai i githyanki mogą mieć wspólnego przodka jakim jest rasa gith. Dlatego Freeze nie możesz wykluczyć że na drodze ewolucji tak nie jest.

#33 2005-12-24 12:43:37

Manedhel
Power... THE Power!

Wg. ?ródeł oficjalnych zerai i yanki pochodzą od zwykłych ludzi. Wprowadzenie protorasy gith zależy od MG i jest niezgodne z kanonem.

#34 2005-12-24 23:58:24

maed
Air Genasi
Serwis

Ale i tak jest ciekawym pomysłem i urozmaiceniem <;

Jak dla mnie - cóż, ja siedzę w oryginalnej kosmologii (ciekawe dlaczego? <; ) i w związku z tym z pomysłu raczej nie skorzystam, ale why not?

Tylko mam wrażenie, że moce psioniczne u dość prymitywnych stworzeń są lekką nieścisłością... IMO miałyby raczej spore problemy z wykorzystaniem potencjału mentalnego nawet jeśli by go posiadała - zresztą, wygodniej by było przyjąć, że zdolności psioniczne pojawiły się u tej prototypowej rasy już po niewoli u ilithidów.

Czasami myślę że żyję w piekle
Czasami myślę że to zaszczyt
------------------------------------
we, geeks, salute you!
http://wielun.biz/images/signatures/10428040644aae9d1767495.png

#35 2005-12-25 20:42:58

Freeze
Moc

Dlatego Freeze nie możesz wykluczyć że na drodze ewolucji tak nie jest.

Dobra wiem Hilsim - ale racje przyznasz - szpetne to jak grzech...
Jako że Księga Planów zrobiła mi wode z mózgu mam pytanie: Jeżeli bohaterami Githzerai są Zerthimon a Githyanki Gith, to czemu pisze że dla Githów (bardziej Zerai) bohaterem jest Gith i to mężczyzna... Wiem KP ma dużo nieścisłości ale mi juz sie pomieszało przez to...

Tomatador

#36 2005-12-25 20:51:50

Manedhel
Power... THE Power!

Gith zdecydowanie była kobietą:) Nie należy wierzyć KP w 100 %

#37 2006-02-04 15:48:38

Hilsim
Dzierżyciel Ostrza
Serwis

Wracając do tych szpetnych Githów czy w takim razie można je uznać za jakąś nie udaną formę gith stworzoną przez ilithidów. Która ma pierwotne korzenie jak inne rasy gith ?

#38 2006-02-04 16:01:06

Freeze
Moc

No nie wiem... ponoć są stworzonka która porozumiewają się jak dabusi, ba, wyglądają jak dabusi ale są zupełnie inną rasą ( skąd ja to wziąłem???) więc czemu z githami nie ma być tak...
Zresztą po co łupieżcy umysłów mieli tworzyć specjalnych niewolników, jeśli mogą myślami kontrolować wiele innych ras? Przeoczyłem coś?

Tomatador

#39 2006-02-04 18:42:27

MachaÂł
Moc
Od: Stąd
Serwis

uznać za jakąś nie udaną formę gith

Nie można uznawać danej rasy za gorszej lub lepszej.

przez ilithidów. Która ma pierwotne korzenie jak inne rasy gith ?

To było pytanie czy stwierdzenie, że ilithidzi mają pierworodne korzenie?

Zresztą po co łupieżcy umysłów mieli tworzyć specjalnych niewolników,

By im jedzenie przynosili i załatwiali brudne interesy itp.

#40 2006-02-18 13:11:06

Zsu-Et-Am
Pierwszak
Od: Legnica
Serwis

Księga Planów to jedno - tłumaczenie to drugie. Czasem zdarza się, że w czasie translacji dochodzi do rozmaitych nieścisłości, zmian płci postaci etc. Co do zadanych w temacie pytań - polecam dział Rrakkma - Legacy of Zerthimon na Planewalker.com.

Jeśli chodzi o gith, to są oni rasą rodowitą dla Athasu - świata Dark Sun. Nie jest znane ich pochodzenie ani znaczenie, nie można jednak wykluczyć ich związków z githyanki i githzerai. Na czym one polegają - trudno powiedzieć. Bazowo jednak są oni od siebie oderwani, nie ma też - prócz nazwy i niektórych cech wyglądu - dokładnych informacji na temat ich ewentualnego związku - czy są oni prymitywnymi protoplastami współczesnych githów, czy może przeciwnie - zdegenerowaną, zezwierzęconą formą naje?d?ców z przeszłości, albo i zupełnie odrębnym gatunkiem.

Historia Illithidów jest długa i skomplikowana - przybliżają ją takie pozycje, jak Illithiada, Astromundi i przeznaczony do ed. 3,5 dodatek - Lords of Madness. Co o nich wiadomo? Na pewno pochodzą od ludzi z Mgławicy Astromundi. Wskutek klątwy i kataklizmu zostali jednak zmuszeni do skrycia się w podziemiach. Ulegli straszliwym mutacjom, wypaczyli się... Biedni, cierpiący, przeklęci, porzuceni i wynaturzeni. Znienawidzeni. Osamotnieni... Wznieśli modły, na które odpowiedziała tylko jedna Moc - Ilsensine, gdyż tak go nazwano, objawił im się. Dzięki niemu i rozwiniętym talentom psionicznym i zdolnościom magicznym, illithidy wyzwoliły się. Odrzuceni i pozbawieni blasku słonecznego, z pomocą Ilsensine zgasili je... Illithidy stały się tym, kim są dzisiaj - powstała ich filozofia. Dominuj rasy, gaś słońca. Nie są ?li - są niezrozumiani.

Jak dokładnie wygląda cykl życiowy illithidów, jak przebiega Ceremorfoza, czym są ulitharidy, alhoonowie i neothelidy, kim/czym jest Ilsensine, jaka jest ich historia, co naprawdę działo się z nimi przez millenia - gdy powstała Penumbra i imperium łupieżców umysłu, a flota illithidów niepodzielnie władała Flogistonem, gdy doszło do buntu i marzenie odeszło w niepamięć... O tym wszystkim najlepiej będzie przeczytać samemu: Planewalker.com i Spelljammer.org będą pomocne na początek.

Mój szkic githyanki:
http://kbk.polter.pl/Redakcja/Zsu-Et-Am/Serdone/githyanki.jpg

#41 2006-03-09 20:33:27

pi0t
Pierwszak

Hm jak dobrze pamiętam to te rasy są dobrze opisane w podręczniku do psionik D7D 3 edycja i w D7D3,5 monster manual3
a ja mam jeszcze pytanko odnoszące sie do kręgów jeżeli dobrze kojarzę po przeczytani każdego z kręgów pytał sie Dak'kon czego sie nauczyłeś ktoś pamięta te tekst jakie były do wyboru i które były poprawne??

"Each Event is preceded by Prophecy. But without the hero, there is no Event"
Zurin Arcetus | the Underking

#42 2006-03-09 22:47:43

Faerish
Administrator
Od: Z Twojego komputera
Serwis

Ale w Podręczniku Psioniki i Księdze Planów są opisane praktycznie tylko cyferkowo, nie ma nic więcej o ich kulturze itp. (w Księdze Potworów nie ma jakby co). Więc nie są dobrze opisane big_smile. A ten temat jest właśnie po to, aby je przybliżyć.
Twoje pytanie odnosi się tylko do Tormenta, więc jak dla mnie powinno się zawrzeć w tym dziale. A kręgi były tu podawane tylko aby przybliżyć filozofię githów.
W każdym razie pytania związane z grą - do Torment!

Let's Fuckin' Riot! Go!

#43 2006-03-12 19:54:42

pi0t
Pierwszak

Hm na początku sorry za moje pismo i język jedyne co mam na usprawiedliwienie to ze mam dysleksje, dysortografie i po prostu nawet nie widze ze robie literówki postaram sie bardziej uważać :] jak przeczytałem swój wcześniejszy post to mało z krzesła nie spadłem:P

i jestem pewien ze w D&D 3,5 monster manual 3 jest opisana rasa gdyż sam z stamtąd korzystałem jak chciałem nią zagrać:) choć rzeczywiście oprócz statystyk lv adj , wygląd to opis zwyczajów jest dość ubogi choć są podstawowe informacje.

a co do pytania które zadałem w wcześniejszym poście to gdzie mam je umieścić??

P.s czyżby twój podpis był specjalnie dla mnie?? wink

"Each Event is preceded by Prophecy. But without the hero, there is no Event"
Zurin Arcetus | the Underking

#44 2006-03-12 20:27:11

Faerish
Administrator
Serwis

Tak, to prawda Githowie są opisani w Monster Manual 3. Po prostu nie zauważyłem, że napisałeś 3 i myślałem, że podstawowym. Czyli Githowie są opisani w dość wielu podręcznikach, a konkretnie: Księdze Planów, Podręczniku Psioniki i Księdze  Potworów 3. W Księdze Planów ich opis jest pożałowania godny, zmieniono nawet płeć Gith, ogólnie lepiej znale?ć coś więcej na stronach i forach niż czerpać jedynie z tych podręczników.

Co do pytania... Polecam dział o Tormencie, jeśli nie chcesz tworzyć nowego tematu to w Pomocy . Po prostu
Podpis jest dedykowany wszystkim wink

Pozdrawiam!

Let's Fuckin' Riot! Go!

#45 2006-04-27 19:30:47

Lumbago
Sferowiec
Od: Iglica Wieloświata
Serwis

Na forum dnd znalazłem temat o wielkim mistrzu githzerai Zaerith'u Menyar Ag-Gith. Nie wiem czy tak sie to odmienia. Kim on jest tzn jego historia jak został ich królem??

#46 2006-04-27 23:08:47

blinkkin
Obieżysfer
Od: Białystok
Serwis

Na forum dnd znalazłem temat o wielkim mistrzu githzerai Zaerith'u Menyar Ag-Gith.Nie wiem czy tak sie to odmienia. Kim on jest tzn jego historia jak został ich królem??

Zaerith Menyar Ag-Gith, Wielki Githzerai, jest nieśmiertelny, samozwańczy bóg-król swojej rasy. Rządy sprawuje z Wieży Iluminacji w Limbo - Latającym Mieście, posiada subtelną władzę nad generałami Shr'akt'lor. Kontroluje całe społeczeństwo skłócając politycznych i militarnych liderów między sobą.

Jest zarówno potężnym magiem jaki i psionikiem oraz wojownikiem. Githzerai czczą go jako wielkiego obrońce swojej wolności, ale nie wyznają jego kultu. Nie jest prawdziwą mocą.

Pod jego wodzą, githzerai napadają zarówno na githyanki jak i illithidianów. Król Zaerith popiera także coś, czego znienawidzone githyanki nie podejrzewają - złodziejstwo. Powodem tego jest, że umiejętności włamywacza są bardzo przydatne w infiltracji koloni githyank. Zaerith posunął się tak daleko, że stworzył specjalne miejsce w Latającym Mieście (centrum magicznego szkolenia githzerai) w celu edukacji githzerai w kierunku sztuki kradzieży.

Nikt spoza monasterów githzerai nie zna dokładnych początków rasy githzerai. Panuje ogólne przekonanie, że potężny lider wystąpił spośród tłumu niewolników illithidianów, gith zwany Zaerith Menyar Ag-Gith. Poprowadził rebelię, która doprowadziła do wyzwolenia githzerai. Stało się tak ponieważ nauczył porządku i jego znaczenia githzerai w celu wycofania się i utrzymania pozycji nad zatoką przeciwko siłom chaosu w Limbo. Wkrótce Zaerith Menyar Ag-Gith założył pierwsze miasto w Limbo. Uważa się, że przed Zaerith Menyar Ag-Gith jak wierzą githzerai ich rasa nie istniała. Było coś słabszego zanim uformował on rasę zasługującą na wolność.

Niestety nie znalazłem niczego więcej.

Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą.

#47 2006-04-28 18:44:03

Faerish
Administrator
Serwis

Jest zarówno potężnym magiem jaki i psionikiem oraz wojownikiem.

Psionem? Ja wiem tylko, że jest magiem-wojownikiem... Warto by jeszcze dodać, że należy do Gildii Anarchów, zakonu, którego członkowie (głównie githzeari) umieją kontrolować materię Limbo swą wolą. Być może jest przywódcą tej sekty, ale nie mogę się doszukać potwierdzenia.

Let's Fuckin' Riot! Go!

#48 2006-04-28 22:23:58

Lumbago
Sferowiec
Od: Iglica Wieloświata
Serwis

Ja też słyszałem że miał zadatki na psionika

#49 2008-07-17 22:31:38

Cubuk
Sferowiec
Od: Outlands

Czy githyanki mają jakiś swój odpowiednik Rrakmy, czy jest to raczej atrybut wyłącznie githzerai?

"Everytime when you're trying to apply laws of physics to fantasy or S-F, God kills a kitten. Please, think about poor kittens."

#50 2009-06-03 22:45:54

Cubuk
Sferowiec
Od: Outlands

Co to jest duthka'gith? o_O

"Everytime when you're trying to apply laws of physics to fantasy or S-F, God kills a kitten. Please, think about poor kittens."

Stopka forum